DO ZZM v Lorinčíku

Duchovné cvičenia Združenia Zázračnej medaily v Košiciach – v Lorinčíku.

V dňoch 4.- 6. októbra 2024 sa v Kláštore Bosých Karmelitánov uskutočnili duchovné cvičenia s duchovným otcom Igorom Jendruchom. Veľmi som sa tešila na oddych telesný i duchovný, pretože som potrebovala nasýtiť svoju dušu a načerpať síl do ďalších dní. Keďže počet účastníkov sa naplnil krátko po zverejnení plagátikov duchovných obnov, bolo zázrakom, že iba zopár dní pred obnovou sa uvoľnili dve miesta. Tak som spolu s kamarátkou prijala pozvanie od Panny Márie. S radosťou a očakávaním sme prišli do nádherného pokojného miesta – kláštora Bosých Karmelitánov.

 

V piatok po úvodnej registrácií, večerných chválach a sv. omši nasledovala 1. prednáška zameraná na Boha, ktorý má byť na prvom mieste v našom živote. Mali sme sa zamyslieť, či všetko vo svojom živote máme usporiadané správne. Aké je dôležité zastaviť sa a nájsť odpočinok pre svoju dušu. Prvý deň sme ukončili adoráciou pred najsvätejšou Oltárnou sviatosťou s Eucharistickým požehnaním o pol noci.

Mariánska sobota sa niesla v duchu MODLITBY. V prvej prednáške sme počúvali, ako je dôležitá modlitba pre náš duchovný život. Modlitba nie je ľudský výmysel, ale pozvánka od Boha. Najviac ma oslovili slová otca Igora o tom, že väčšinou sa ideme modliť preto, aby sme mali nejaký zisk z modlitby. Idem sa modliť, lebo… Čo z toho budem mať?… Je to obrovská chyba. Boh je dobrý a to, čo On nám chce dať, je to to najlepšie. Zamyslela som sa, že naozaj veľké percento mojich modlitieb je o prosení a nie o rozhovore medzi mnou a Bohom Otcom. Nie je potrebné meniť ľudí okolo nás, ale seba. Svoje srdce meniť podľa vzoru Najsvätejšieho Srdca Ježišovho.

 

Po plnohodnotnej a plodnej prednáške sme sa v kaplnke modlili radostný ruženec so zamysleniami zo života a denníka Janka Havlíka. Počas dňa bola možnosť prijať sviatosť zmierenia a popoludní nasledovala moderovaná adorácia s myšlienkami o hodnote života, povolania, vidieť podstatné a o vernosti podľa príkladu Janka Havlíka, oživená bola piesňami a ukončená korunkou k Božiemu milosrdenstvu. Tretia prednáška bola spojená s výmenou vzájomných skúseností, otázok a svedectiev všetkých zúčastnených, tiež informácie o ZZM a aktivitách. Po večeri sme pozerali filmový dokument o bl. Jankovi Havlíkovi. Janko ma inšpiroval k vernosti, trpezlivosti a práci, ktorú robil na 270 percent.

V nedeľu sme sa stretli pri ranných chválach a po raňajkách sme si vypočuli poslednú prednášku. Pred sv. omšou sme videli film – Najväčší zázrak. Nádherný animovaný film o tom, čo sa deje počas sv. omše. Aké milosti, silu no i osobné, hlboké môže byť stretnutie s Bohom v EUCHARISTII. Akú moc má sv. omša pri premieňaní nášho zatvrdnutého srdca na srdce mäkké, dobré. Povzbudení poučným filmom sme sa odobrali na záverečnú sv. omšu spojenú so získaním plnomocných odpustkov. Nasledoval obed, ďakovanie a rozlúčka.

 

Chcela by som sa na záver aj osobne poďakovať otcovi Igorovi, ktorý sa staral o naše duše po celý čas obnovy. Taktiež skvelej sestre Gemme, bez ktorej by sme neboli ani duchovne ani telesne nasýtení. Zo srdca jej ďakujeme za skvelý, plnohodnotný program počas celých troch dní. Jej neoceniteľnú službu, obetu a lásku ktorou nás obdarila a neustále obdarúva. Poďakovanie na záver patrí aj Bosým Karmelitánom, ktorí nás s láskou prijali v ich kláštore a ktorí zabezpečili vynikajúce chutné jedlá a tak si oddýchlo i načerpalo aj naše telo.

Odniesli sme si duchovné i telesné dary v podobe medailónikov, ružencov, kníh, CD, tričiek, obrazov a rôznych iných darov. Najväčšie ĎAKUJEM patrí Bohu Otcovi, ktorý sa postaral o to, aby sme  mohli načerpať nových síl do ďalších dní nášho života. Nech odteraz začíname každý deň s vďačným srdcom.

Mária Turčanová, vedúca ZZM