Duchovná obnova s Jankom Havlíkom

„Stagnácia v duchovnom živote neexistuje. Kto si chce odpočinúť na ceste lásky, padá. Sú len dve možnosti. Neustále napredovať alebo kráčať späť.“ Bl. Ján Havlík

Dňa 28. septembra 2024 sa v Exercičnom dome sv. Ignáca v Prešove uskutočnila duchovná obnova pre členov Združenia Zázračnej medaily s P. Františkom Honíškom CM a sestrou Gemmou Blaškovou pod duchovným patronátom sv. Vincenta de Paul a bl. Janka Havlíka.
Na tejto duchovnej obnove sa zišlo 70 účastníkov. Program duchovnej obnovy bol skutočne nabitý duchovnými milosťami – sviatosť zmierenia, dve prednášky otca Františka, sv. omša, radostný ruženec so zamysleniami bl. Janka Havlíka, adorácia opäť so zamysleniami Janka Havlíka, eucharistické požehnanie, film o bl. J. Havlíkovi a Korunka Božieho milosrdenstva.

 

Počas prednášok otec František nastolil otázky, na ktoré nám nedával odpovede. Odpovedali sme si na ne sami. Jednou z nich bola otázka, ktorú položil pán Ježiš svojim apoštolom: Za koho ma ľudia považujú? Táto otázka sa nesie celými dejinami spásy. Je aktuálnou aj dnes – za koho pokladáš Ježiša Ty? Za koho ho pokladá Tvoje okolie, rodina, priatelia, susedia, kolegovia v práci? Ako ho predstavujú? Ako ho predstavuješ Ty? Aké sú znaky Tvojej viery? Bl. Janko Havlík sa stal mučeníkom vernosti. Zvládol všetky ťažkosti práve preto, že mal tieto otázky v sebe zodpovedané. Janko si nechcel nechať svoju vieru pre seba, chce ju aj naďalej šíriť.  „Tvrdošijne zotrváva na svojom názore.“ Aj my máme možnosti „nasýtiť“ okolie svojou vierou, ponúkať zo zdroja svojho života.

K čomu ma Boh povoláva, aby som zostal verný? Naše vlastné ľudské voľby nenapĺňajú náš život. Náš život bude naplnený tým, k čomu nás povolal Boh. Boh je dobrý, daroval nám život, slobodu a netlačí na nás. Nestavajme svoj život len na ľudskom faktore. Buďme verní vo vzťahu k Bohu, verní vo vzťahu k sebe a vo vzťahoch s ľuďmi. Neuplatňujme len ľudské princípy. Tým najdôležitejším princípom je predsa princíp LÁSKY.

2. prednáška sa niesla v duchu života sv. Vincenta de Paul. Na oltári visel obrázok sv. Vincenta a nápis EVANGELIZARE PAUPERIBUS MISIT ME. Hneď mi udrel do očí, rovnako aj mojej priateľke, ktorá sa ma opýtala, čo to znamená. Nevedela som, ale teraz to už viem. Znamená to: POSLAL MA HLÁSAŤ EVANJELIUM CHUDOBNÝM. Otec František nám počas prednášky priblížil životopis sv. Vincenta a jeho odkaz – ak nám v živote zostanú prázdne ruky, je to preto, aby nám ich Boh mohol naplniť a viesť nás k svätosti. Svätými sa stávame každým výdychom a nádychom, ak sa pre svätosť rozhodneme a v pokore povieme svoje áno.

Na záver otec František nám všetkým, aj Vám, ktorí čítate tento článok, pripomenul, že v dnešnej dobe počujeme množstvo informácií, ale nepočujeme tú najdôležitejšiu: Že Boh MA ľúbi.
Ak máte možnosť pozrieť si film o bl. Jankovi Havlíkovi, neváhajte, nebojte sa, spoznajte ho. Je pravda, že mnohým na duchovnej obnove tiekli slzy po tvári. Všetky vyzbieral Boh a použije si ich na niečo skutočne dobré a zázračné. Ja tomu verím, a čo Ty? Pre mňa osobne bola duchovná obnova bohatá na dary. Dary duchovné, aj hmotné, za ktoré ĎAKUJEM otcovi Františkovi, sestre Gemme, otcom spovedníkom, všetkým účastníkom, organizátorom, ktorí nám poskytli priestory, v ktorých sme sa mohli zísť, dobrovoľníkom, kuchárkam, ktoré nám navarili chutný obed, rodine, ktorá mi umožnila sa jej zúčastniť a predovšetkým nebeskému Otcovi, ktorý ma na duchovnú obnovu s láskou pozval.

Prišla som do Prešova s priateľkami a domov som sa vrátila okrem nich aj s priateľom, bratom bl. Jankom Havlíkom.

Blahoslavený Janko Havlík, prihováraj sa za nás!

Stanislava Kolářová, vedúca ZZM Víťaz