List prezidenta ZZM k sviatku sv. Vincenta de Paul

Relikvie sv. Vincenta de Paul, Močenok, 5.10.2019

26. september 2024, predvečer sviatku sv. Vincenta de Paul
Drahí vedúci skupiniek, drahí aktívni a všeobecní členovia ZZM a všetci ctitelia Panny Márie.

Dnešný predsviatočný list by som rada začala krátkou úsmevnou príhodou, ktorú som dávnejšie započula. Rozpráva o tom, ako si k na lavičke sediacemu staršiemu pánovi prisadne mladý muž. Chvíľu ho pozoruje, ako hádže omrvinky holubom, nakoniec to nevydrží a rozhorčene vraví pánovi: „Prečo hádžete ten chlieb holubom? Viete koľko detí v Afrike hladuje?“ Na čo mu pán odpovie: „No synku, keď ale ja do Afriky nedohodím.“

Pri predstave tejto situácie sa isto viacerí pousmejeme, ale po chvíli začneme premýšľať nad veľkou múdrosťou tejto odpovede. Je veľa problémov, veľa súžení, vo svete je toľko núdznych, ktorí potrebujú pomoc. A my aj chceme, túžime pomáhať, len niekedy presne nevieme ako. Nemôžeme vycestovať do Afriky a vyučovať deti, aby sa dokázali vymaniť z chudoby, možno nemáme peniaze navyše, aby sme ich dokázali posielať núdznym. Nedokážeme vyriešiť globálne problémy. Máme však jednu veľkú vec.. a tou je naša blízkosť.

Práve tento úsmevný príbeh ma pred niekoľkými rokmi priviedol k myšlienke vytvorenia aktivity pre členov ZZM pod názvom 100 metrov, ktorú by som vám teraz rada pripomenula a priblížila. Jej podstata je veľmi jednoduchá. Ak máme túžbu pomáhať, túžbu konať misie, ohlasovať radostnú zvesť núdznym, nemusíme cestovať na iný kontinent. Stačí sa zahľadieť v okruhu 100 metrov okolo seba, do svojho najbližšieho okolia. Určite v ňom nájdeme niekoho, kto potrebuje našu pomoc. Možno to bude suseda, ktorej sa odsťahovali deti a ona sa nemá s kým porozprávať, cíti sa osamelé a nepotrebná. Možno starší človek, pre ktorého je náročné vyzdvihnúť si lieky v meste, či dostať sa k lekárovi. Možno dieťa, ktoré potrebuje vysvetliť príklad z matematiky. Možno mladá mamina, ktorá potrebuje na chvíľu postrážiť dieťa, aby si mohla odpočinúť, či navariť. Venujme im svoj čas, svoju pozornosť. Stačí jednoduché, ľudské gesto. A zmeníme nielen ich život, ale aj ten svoj. Také jednoduché a pritom tak účinné.

Presne takto to robil aj náš zakladateľ sv. Vincent, ktorého sviatok zajtra slávime. O ňom historici píšu, že nebol vizionár, neprekypoval bombastickými a veľkolepými nápadmi. Bol tichý, nenápadný, neúnavný a systematický človek malých krokov. Vždy si pozorne všímal problémy ľudí vo svojom okolí a promptne na ne reagoval, našiel účinné riešenie. Bol mužom trpezlivosti a praktickosti, hľadiaci v prvom rade na dobro blížneho a na praktické prejavy evanjeliovej lásky. A napriek tomu – alebo práve preto – sa mu podarilo vybudovať obrovské charitné diela, ktoré vo viac menej nezmenenej podobe pretrvali až do dnešných čias. Cirkev si ho aj v dnešnej dobe uctieva ako zakladateľa a patróna charít. A my z jeho múdrosti čerpáme aj dnes.

Skúsme byť ako Vincent, či ako náš nový blahoslavený Ján Havlík. Obaja boli mužmi Božej vôle. Pripravení odpovedať na vincentské heslo „Poslal ma hlásať evanjelium chudobným“ presne tam, kde ich Božia prozreteľnosť postavila. Nehľadali lepšie miesto, vhodnejší čas. Boli svedkami Kristovej lásky v reálnom čase a na reálnom mieste. Skúsme to aj my. Pozrime sa do svojho najbližšieho okolia a staňme sa živým Kristom pre ľudí vo svojom okolí.

Ak by ste však predsa len chceli dohodiť až do tej Afriky, máme pre vás okrem aktivity 100 metrov ešte jednu konkrétnu možnosť, ako pomáhať. Náš spolubrat vincentín,  páter John z Kene, sa prostredníctvom pátrov vincentínov a podpory dobrých ľudí zo Slovenska stará o pokrytie študijných nákladov viacerých kenských detí. Aj ZZM si vzalo pod patronát konkrétne dievča, ktoré študuje, aby sa mohlo stať učiteľkou a pomôcť tak vymaniť ďalšie deti z bludného kruhu nevzdelanosti a chudoby. Ak by ste vy – či ako jednotlivec alebo ako spoločenstvo – chceli pomôcť aj takýmto spôsobom, obráťte sa na otca provinciála Tomáša Brezániho, CM, ktorý vám sprostredkuje potrebné informácie. Jeho mail je tomas.brezani@gmail.com

Rada by som využila tento list aj ako poďakovanie všetkým vám, ktorí ste sa zapojili do slávnosti blahorečenia Jána Havlíka v Šaštíne – či už svojou početnou účasťou na blahorečení, keď ste v mnohých farnostiach Slovenska zorganizovali pútnické zájazdy do Šaštína, ale aj podporou blahorečenia prostredníctvom modlitieb, milodarov, ale aj konkrétnej pomoci. Vďaka za všetko, nech vás Pán odmení, nech Janko za vás mocne oroduje.

Na záver pripájam ešte informáciu o blížiacom sa 1. Národnom zhromaždení ZZM, ktoré sa bude za účasti aktívnych členov a vedenia ZZM konať 23. novembra v Nitre. Na tomto NZ budeme tvoriť naše regionálne štruktúry, aby sme tak mohli ešte efektívnejšie pokračovať v šírení úcty k Panne Márii a v práci pre núdznych v duchu vincentskej charizmy. Myslite na nás prosíme v modlitbe.

Aktívni členovia – ak ste sa ešte neprihlásili, pripomínam, že je tak treba urobiť do 9.11. na linku: https://docs.google.com/forms/d/1JHycJcXS8iE_8q2LanzCv-fg_9ZZDuXpVeNfMhDb6Xw/viewform?edit_requested=true

A nezabudnime –  počas celého sviatku sv. Vincenta máme ako členovia Vincentskej rodiny k dispozícii úžasný dar – možnosť obsiahnuť za zvyčajných podmienok plnomocné odpustky.

Prajem vám všetkým požehnaný deň so sv. Vincentom, vyprosujem jeho mocné orodovanie,

Bc. Silvia Lehutová, prezident ZZM

 

K pozdravu sa pripájajú aj národný direktor ZZM P. Jozef Noga CM, sestra koordinátorka Agnesa Šurinová DKL, regionálne sestry Alena Jurkyová DKL,  Gemma Blašková DKL,  Mária Gostíková DKL a sestra Renáta Bezáková DKL, ktorá sa venuje službe vo formácii AČ.

 

PS: Milí vedúci, prosíme rozšírte tento list medzi členmi svojich skupiniek Podomovej návštevy, podporte a nadchnite ich, aby sme dokázali spoločne rásť v láske k Panne Márii pre dobro celej Cirkvi a celej spoločnosti.